Επέμβαση Θυρεοειδούς

Η χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα ονομάζεται θυρεοειδεκτομή και η έκταση της επέμβασης χαρακτηρίζεται ως λοβεκτομή (αφαίρεση ενός λοβού), υφολική (αφαίρεση του 80%), σχεδόν ολική (αφαίρεση του 98%) και ολική.

Το εύρος της επέμβασης κρίνεται από την πάθηση του αδένος με σκοπό την αποφυγή υποτροπών τόσο στις καλοήθεις παθήσεις όσο φυσικά και στα καρκινώματα.

Η θυρεοειδεκτομή διενεργείται υπό γενική αναισθησία και η διάρκεια της κυμαίνεται συνήθως από 1 έως 3 ώρες ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας που παρουσιάζεται σε κάθε περιστατικό και την έκταση της επέμβασης. Οι παράγοντες που δυσχεραίνουν την επέμβαση είναι:

1.- η αυξημένη αιμάτωση ή υπερλειτουργία του αδένος (υπερθυρεοειδισμός),
2.- το αυξημένο μέγεθος (υπερμεγέθης και καταδυόμενης βρογχοκήλη),
3.- η παρουσία συμφύσεων (υποτροπές βρογχοκήλης και οι χρόνιες θυρεοειδίτιδες),
4.- η διήθηση των γύρω ιστών από θυρεοειδικό καρκίνωμα.
5.- η ανατομική κατασκευή του ασθενούς (κοντός και παχύς λαιμός, ακαμψία αυχένα)


Μετά την αναισθησία ο ασθενής τοποθετείται σε θέση με τον αυχένα σε υπερέκταση. Η τομή του δέρματος συνήθως κυμαίνεται από 3 έως 6 εκ. ανάλογα με το μέγεθος του παθολογικού θυρεοειδούς και το βαθμό δυσκολίας της κάθε περίπτωσης.
Η επέμβαση διεξάγεται με αναίμακτη τεχνική με τη χρήση τελευταίας τεχνολογίας διπολικής διαθερμίας και λαβίδα υπερηχητικής διαθερμίας (harmonic scalpel). Οι ακτίνες “laser” δεν χρησιμοποιούνται στη θυρεοειδεκτομή.

Τα ανατομικά στοιχεία παρασκευάζονται και αποκολλούνται προσεκτικά, δεν κόβονται ούτε κακοποιούνται. Η αφαίρεση του θυρεοειδούς γίνεται ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα χωρίς να τραυματιστεί η κάψα του θυρεοειδούς ούτε να μείνει κομμάτι του αδένος στον τράχηλο.

Δύο καίρια σημεία της επέμβασης είναι η αναγνώριση και διάσωση των παραθυρεοειδών αδένων, που ρυθμίζουν το μεταβολισμό του ασβεστίου και των παλίνδρομων νεύρων, που δίνουν την κινητικότητα στις φωνητικές χορδές. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να διασωθούν μόνο ακλουθώντας σωστή χειρουργική τεχνική σε αναίμακτο πεδίο.

Μετά την αφαίρεση του θυρεοειδούς τοποθετείται μία λεπτή παροχέτευση και κλείνεται το χειρουργικό τραύμα με υψηλής ποιότητας ράμματα και ενδοδερμική ραφή με πλαστική τεχνική.
Το αισθητικό αποτέλεσμα της τομής του δέρματος είναι εντυπωσιακά καλό αφήνοντας ένα ανεπαίσθητο γραμμικό σημάδι, που μπερδεύεται με κάποια ρυτίδα του λαιμού, με την προϋπόθεση να μην έχει ο/η ασθενής προδιάθεση στη δημιουργία υπερτροφικής ουλής ή χηλοειδούς. Στις περιπτώσεις με πολύ μεγάλη ή καταδυόμενη βρογχοκήλη η τομή του δέρματος είναι ελαφρός μεγαλύτερη για να επιτραπεί η καλή ορατότητα των ανατομικών στοιχείων και η ασφαλή διεξαγωγή της επέμβασης.
Η μετεγχειρητική πορεία της θυρεοειδεκτομής είναι σύντομη και η νοσηλεία δεν ξεπερνά τις 48 ώρες. 

επιστροφή