Επέμβαση λεμφαδένων

Το θηλώδες και μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς, όταν διασπά την κάψα του αδένα, μπορεί να επεκταθεί προς τους λεμφαδένες του τραχήλου. Η διασπορά του καρκίνου ακολουθεί συνήθως μια διαδρομή μέσω των λεμφαγγείων, αρχικά προς τους λεμφαδένες γύρω από το θυρεοειδή (κεντρικό διαμέρισμα) και στη συνέχεια προς τους λεμφαδένες της πλάγιας τραχηλικής χώρας της πλευράς του καρκίνου (πλάγιο διαμέρισμα).
Ο τράχηλος είναι μια πολύ ευαίσθητη περιοχή απ’ όπου περνούν σημαντικά νεύρα, αρτηρίες και φλέβες από και προς τον εγκέφαλο. Περιλαμβάνει επίσης την τραχεία, τον οισοφάγο, τα νεύρα των φωνητικών χορδών και τις μυϊκές ομάδες της περιοχής. Μεταξύ αυτών των ανατομικών στοιχείων βρίσκονται οι λεμφαδένες περικυκλωμένοι από λιπώδη ιστό. Ο τράχηλος του ανθρώπου έχει γύρω στους 10 λεμφαδένες στο κεντρικό και 30 λεμφαδένες σε κάθε πλάγιο διαμέρισμα.
Στις περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται η ύπαρξη θυρεοειδικού καρκινώματος, έστω και σε ένα λεμφαδένα του πλάγιου διαμερίσματος, επιβάλλεται η χειρουργική αφαίρεση αυτών.
Η αφαίρεση των λεμφαδένων του τραχήλου πρέπει να γίνει ολοκληρωτικά σε μία επέμβαση που ονομάζεται Ριζικός Λεμφαδενικός Καθαρισμός και αποτελεί την μεγαλύτερη και πιο χρονοβόρα χειρουργική επέμβαση του τραχήλου. Μέχρι τη δεκαετία του 60 η επέμβαση αυτή ήταν ιδιαίτερα ακρωτηριαστική αφήνοντας στον ασθενή αισθητική δυσμορφία και λειτουργική ανικανότητα λόγω της διατομής και αφαίρεσης σημαντικών νεύρων και μυών. Η επέμβαση σήμερα γίνεται με Τροποποιημένη Τεχνική διασώζοντας όλα τα ανατομικά στοιχεία και διατηρώντας στο ακέραιο την αισθητική και λειτουργικότητα του τραχήλου. Η διάρκεια της επέμβασης είναι 3-4 ωρών, ενώ όταν συνδυάζεται με την ολική θυρεοειδεκτομή ή πρόκειται για επανεγχείρηση μπορεί να ξεπεράσει τις 5-6 ώρες.
Για την ασφαλή πρόσβαση, την παρασκευή και τον καθαρισμό των ανατομικών στοιχείων απαιτείται η προέκταση της τομής του δέρματος προς το πλαïνό τμήμα του τραχήλου. Οι λεμφαδένες αφαιρούνται ομαδικά μαζί με το λίπος που τους περιβάλλει αφήνοντας τελείως καθαρά τα νεύρα, τα αγγεία και τους μύες. Στο τέλος της επέμβασης τοποθετούνται παροχετεύσεις για την αποφυγή πιθανής συλλογής αίματος ή λέμφου.
Όταν έχουν προηγηθεί επεμβάσεις στον τράχηλο για μερική αφαίρεση λεμφαδένων, η αποκόλληση των υπολοίπων λεμφαδένων από τα νεύρα και τα μεγάλα αγγεία του τραχήλου είναι ιδιαίτερα δυσχερής, καθιστώντας την επέμβαση δύσκολη και χρονοβόρα.
Η συνηθισμένη διάρκεια της νοσηλείας είναι 5-6 ημέρες, όμως ενδέχεται να παραταθεί για λίγες ημέρες επιπλέον.
Όπως συμβαίνει σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις, έτσι και εδώ προκύπτει ένα ελαφρό οίδημα ή πρήξιμο στη χειρουργημένη περιοχή και αλλαγή στην ευαισθησία του δέρματος
που προοδευτικά αποκαθίσταται.
 

επιστροφή