Επέμβαση παραθυρεοειδών

Τα αυξημένα επίπεδα του ασβεστίου και της παραθορμόνης (PTH) είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού ή με άλλα λόγια της αυξημένης λειτουργίας των παραθυρεοειδών αδένων. Η μοναδική οριστική θεραπεία σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η χειρουργική αφαίρεση του παθολογικού αδένα με σκοπό την επαναφορά του ασβεστίου στα φυσιολογικά επίπεδα.

Μολονότι υπάρχουν εξατομικευμένες ιδιαιτερότητες τόσο της νόσου, όσο και της ανατομικής διαμόρφωσης του κάθε ασθενούς, η πλειοψηφία των ασθενών ακολουθεί μια προκαθορισμένη ρουτίνα για την ασφαλή διεξαγωγή της επέμβασης, που στηρίζεται στην μακροχρόνια προσωπική και διεθνή εμπειρία.

Οι πιο συχνές ερωτήσεις που ανακύπτουν και ενδιαφέρουν τον ασθενή είναι οι ακόλουθες:

Τι είδους αναισθησία θα πάρω;

Η παραθυρεοειδεκτομή διενεργείται συνήθως υπό γενική αναισθησία. Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνεται ο ασφαλής έλεγχος του ασθενούς στο χειρουργείο, καθώς και η άνεση του χειρουργού στους λεπτούς χειρισμούς στον τράχηλο κατά τον εντοπισμό των μικρών και ευθραύστων παραθυρεοειδών αδένων.

Σε ειδικές περιπτώσεις είναι δυνατή η αφαίρεση του παθολογικού αδένος με τοπική αναισθησία.


Μπορεί να γίνει η επέμβαση με «LASER»

Μερικοί ασθενείς κάνουν αναφορά για την επέμβαση με «laser». Ενημερωτικά, οφείλω να διευκρινίσω πως οι ακτίνες laser αποτελούν έναν ακόμα τρόπο διαθερμίας μεταξύ άλλων που χρησιμοποιούνται ευρέως για την αιμόσταση των αγγείων χωρίς κανένα πλεονέκτημα συγκριτικά με τις άλλες τεχνικές ενώ επιβαρύνει σημαντικά το κοστολόγιο της επέμβασης. Προσωπικά χρησιμοποιώ στην παραθυρεοειδεκτομή την τελευταίας γενιάς διαθερμία υπερήχων την οποία θεωρώ ασφαλέστερη λόγω της χαμηλής εκπομπής θερμότητας. Η εστιασμένη ενδοσκοπική παραθυρεοειδεκτομή είναι μια τεχνική που αξίζει να την αναφέρουμε εφόσον γίνεται δυνατή η αφαίρεση του παθολογικού αδενώματος μέσω μιας πολύ μικρής τομής στο τράχηλο (1,5-2εκ.). Η τεχνική αυτή είναι η συνηθέστερη και μπορεί να εφαρμοστεί μόνο στις περιπτώσεις με καλό προεγχειρητικό εντοπισμό του πάσχοντος αδένος.


Πόσες μέρες θα νοσηλευτώ;

Η ελάχιστη νοσηλεία είναι 24 ώρες. Ο απαραίτητος προεγχειρητικός έλεγχος ρουτίνας μπορεί να γίνει μερικές ώρες πριν το χειρουργείο, αλλά συνιστάται να γίνεται την προηγούμενη ημέρα για την έγκαιρη ρύθμιση τυχόν συνυπαρχόντων παθήσεων.
 

Θα πονάω μετά την εγχείρηση;

Όλες οι εγχειρήσεις ενέχουν πόνο η δυσανεξία σε κάποιο βαθμό. Στη παραθυρεοειδεκτομή η ενόχληση είναι ελάχιστη και εστιάζεται περισσότερο στον αυχένα, παρά στο σημείο της επέμβασης, λόγω της υπερέκτασης του λαιμού κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Οι ενοχλήσεις αυτές υποχωρούν προοδευτικά μετά το πρώτο 24ωρο με την καθιερωμένη φαρμακευτική και φυσιοθεραπευτική αγωγή που ακολουθείται.

Οι ασθενείς με γνωστό πρόβλημα στον αυχένα πρέπει να το δηλώσουν κατά την καταγραφή του ιστορικού για να ληφθεί ειδική προσοχή στο χειρουργείο και φροντίδα στην μετεγχειρητική παρακολούθηση.


Υπάρχει περιορισμός δραστηριοτήτων μετά την επέμβαση;

Όχι για τις συνηθισμένες καθημερινές ατομικές δραστηριότητες. Για την ασφαλή οδήγηση συνιστάται αποχή από το τιμόνι για μια εβδομάδα λόγω του σχετικού περιορισμού των κινήσεων του αυχένα. Η πλήρης επάνοδος στην εργασία είναι εφικτή σε μια εβδομάδα, ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χορηγηθεί αναρρωτική άδεια έως 2 εβδομάδες.


Θα μου μείνει σημάδι από τα ράμματα;

Σε περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοσθεί η ελάχιστα επεμβατική τεχνική (minimal invasive technique) ή η ενδοσκοπική παραθυρεοειδεκτομή με μικρή τομή 1,5-2εκ. χαμηλά στον τράχηλο, ενώ στις περισσότερες όπου απαιτείται η ευρεία διερεύνηση όλων των παραθυρεοειδών η τομή είναι μεγαλύτερη (4-6εκ.). Για τη συρραφή του δέρματος ακολουθείται πλαστική τεχνική με υψηλής ποιότητας ράμματα και ενδοδερμική ραφή. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακά καλό αφήνοντας ένα ανεπαίσθητο γραμμικό σημάδι, που μπερδεύεται με κάποια ρυτίδα του λαιμού, με την προϋπόθεση να μην έχει ο/η ασθενής προδιάθεση στη δημιουργία υπερτροφικής ουλής ή χηλοειδούς.


Θα μπορούσαν να συμβούν επιπλοκές στην παραθυρεοειδεκτομή;

Αν και οι πιθανότητες των επιπλοκών δεν μπορούν να αποκλειστούν εντελώς, η συχνότητα εμφάνισης τους εκμηδενίζεται στα χέρια ενός έμπειρου και εξειδικευμένου χειρουργού. Στις δύσκολες περιπτώσεις θα μπορούσε να προκύψει προσωρινή αλλαγή της χροιάς της φωνής, πόνος στην κατάποση και άλλα λιγότερο σημαντικά. Σύμφωνα με την εμπειρία μας η συχνότητα των παροδικών επιπλοκών δεν υπερβαίνει το 0,5%, ενώ μόνιμες επιπλοκές δεν έχουν αναφερθεί από τους ασθενείς μας.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στα άτομα με επαγγελματική χρήση της φωνής. Στις περιπτώσεις αυτές χρησιμοποιείται νευροδιεγέρτης για την εξασφάλιση της ακεραιότητας των νεύρων των φωνητικών χορδών.


Θα έχει επιτυχία η επέμβαση;

Ναι, η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη. Για τη τεκμηρίωση της πετυχημένης αφαίρεσης του πάσχοντος αδένος μετριέται η παραθορμόνη κατά τη διάρκεια του χειρουργείου (Quick PTH). Η επέμβαση θα ολοκληρωθεί όταν τα επίπεδα της ορμόνης πέσουν στις φυσιολογικές τιμές, ενδεικτικό στοιχείο της ίασης του ασθενούς.


ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο απαιτούμενος έλεγχος για την διεξαγωγή της παραθυρεοειδεκτομής συμπεριλαμβάνει τις παρακάτω εξετάσεις:

  • FT3, FT4, TSH

  • Ασβέστιο, φωσφόρος, PTH

  • Υπερηχογράφημα παραθυρεοειδών

  • Σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών (Sestamibi)

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεξαγωγή της χειρουργικής επέμβασης είναι οι φυσιολογικές τιμές των θυρεοειδικών ορμονών.

Οι ασθενείς που είναι υπό αγωγή με κάθε είδους φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη του αίματος, οφείλουν να ενημερώσουν τον ιατρό τους με σκοπό την έγκαιρη διακοπή ή αντικατάσταση τους.

Λόγω της αναίμακτης τεχνικής που ακολουθείται στην παραθυρεοειδεκτομή δεν θα χρειαστεί να καταθέσετε αίμα.

Προεγχειρητικός εργαστηριακός έλεγχος

Την προηγούμενη του χειρουργείου συμπληρώνεται το ιστορικό του ασθενούς και διεξάγεται ο παρακάτω εργαστηριακός έλεγχος:

  • Γενική αίματος

  • Γενική ούρων

  • Βιοχημική (χειρουργική ρουτίνα)

  • Ακτινογραφία θώρακος

  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα.


Επιπλέον ειδικός έλεγχος δύναται να γίνει μετά την εκτίμηση των αποτελεσμάτων και της κατάστασης του ασθενούς.


ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ

Η αναισθησιολογική εκτίμηση γίνεται συνήθως την προηγούμενη ημέρα του χειρουργείου και ενημερώνεται ο ασθενής για τις λεπτομέρειες της αναισθησίας που θα χορηγηθεί.

Η αναισθησιολογική ομάδα αποτελείται από έμπειρους και καταξιωμένους αναισθησιολόγους ιδιαίτερα εξοικειωμένους με τις παθήσεις των ενδοκρινών αδένων.

επιστροφή