Επέμβαση Θυρεοειδούς

Μολονότι υπάρχουν εξατομικευμένες συνθήκες, τόσο της κάθε νόσου όσο και της ανατομικής διαμόρφωσης του κάθε ατόμου, η πλειοψηφία των ασθενών ακολουθεί μια προκαθορισμένη ρουτίνα για την ασφαλή εκτέλεση της επέμβασης που στηρίζεται στη μακροχρόνια προσωπική και διεθνή εμπειρία.

Οι πιο συχνές ερωτήσεις που ανακύπτουν και ενδιαφέρουν τον ασθενή είναι οι ακόλουθες:
 

Τι είδους αναισθησία θα πάρω;

Η θυρεοειδεκτομή διενεργείται υπό γενική αναισθησία. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ο ασφαλής έλεγχος του ασθενούς στο χειρουργείο, καθώς και η άνεση του χειρουργού στους λεπτούς χειρισμούς στον τράχηλο.


Μπορεί να γίνει η επέμβαση με «LASER» ή με ρομπότ;

Μερικοί ασθενείς κάνουν αναφορά για την επέμβαση με «laser». Ενημερωτικά οφείλω να διευκρινίσω πως οι ακτίνες laser αποτελούν έναν ακόμα τρόπο διαθερμίας μεταξύ άλλων που χρησιμοποιούνται ευρέως για την αιμόσταση των αγγείων χωρίς κανένα πλεονέκτημα συγκριτικά με τις άλλες τεχνικές, ενώ επιβαρύνεται σημαντικά το κοστολόγιο της επέμβασης. Προσωπικά χρησιμοποιώ στη θυρεοειδεκτομή την τελευταία γενιά διαθερμίας υπερήχων την οποία θεωρώ ασφαλέστερη λόγω της χαμηλής εκπομπής θερμότητας. Η ενδοσκοπική θυρεοειδεκτομή είναι μια τεχνική που αξίζει να την αναφέρουμε εφόσον γίνεται δυνατή η αφαίρεση του θυρεοειδούς μέσω μιας πολύ μικρής τομής στο τράχηλο. Η τεχνική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί μόνο στις καλοήθεις μικρές βρογχοκήλες. Η ρομποτική χειρουργική δεν προσφέρει απολύτως καμία πρόσθετη ασφάλεια στον ασθενή, διενεργείται μέσω μεγαλύτερης τομής στις μασχάλες, διάρκεια της επέμβασης είναι μεγαλύτερη ενώ η συνολική δαπάνη πενταπλάσια.


Πόσες μέρες θα νοσηλευτώ;

Η ελάχιστη νοσηλεία είναι 24 ώρες (μια διανυκτέρευση μετά το χειρουργείο). Ο απαραίτητος προεγχειρητικός έλεγχος ρουτίνας μπορεί να γίνει μερικές ώρες πριν το χειρουργείο, αλλά συνιστάται να γίνεται την προηγούμενη ημέρα για την έγκαιρη ρύθμιση τυχόν συνυπαρχόντων παθήσεων.


Θα πονάω μετά την εγχείρηση;

Όλες οι εγχειρήσεις ενέχουν πόνο ή δυσανεξία σε κάποιο βαθμό. Στη θυρεοειδεκτομή η ενόχληση είναι ελάχιστη και εστιάζεται περισσότερο στον αυχένα παρά στο σημείο της επέμβασης, λόγω της υπερέκτασης του λαιμού κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Οι ενοχλήσεις αυτές υποχωρούν προοδευτικά μετά το πρώτο 24ωρο με την καθιερωμένη φαρμακευτική και φυσιοθεραπευτική αγωγή που ακολουθείται. Οι ασθενείς με γνωστό πρόβλημα στον αυχένα πρέπει να το δηλώσουν κατά την καταγραφή του ιστορικού για να ληφθεί ειδική προσοχή στο χειρουργείο και φροντίδα στη μετεγχειρητική παρακολούθηση.


Θα μου μείνει σημάδι από τα ράμματα;

Η πολυετής εμπειρία στις επεμβάσεις αυτές επιτρέπει την εφαρμογή μικρής τομής 3-5εκ. χαμηλά στον τράχηλο για τις περισσότερες περιπτώσεις, ενώ για τη συρραφή του δέρματος ακολουθείται πλαστική τεχνική με υψηλής ποιότητας ραμμάτων και ενδοδερμική ραφή. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακά καλό αφήνοντας ένα ανεπαίσθητο γραμμικό σημάδι, που μπερδεύεται με κάποια ρυτίδα του λαιμού, με την προϋπόθεση να μην έχει ο/η ασθενής προδιάθεση στη δημιουργία υπερτροφικής ουλής ή χηλοειδούς. Στις περιπτώσεις με πολύ μεγάλη ή καταδυόμενη βρογχοκήλη η τομή του δέρματος είναι σαφώς μεγαλύτερη για να επιτραπεί η καλή ορατότητα των ανατομικών στοιχείων και η ασφαλής διεξαγωγή της επέμβασης.


Υπάρχει περιορισμός δραστηριοτήτων μετά την επέμβαση;

Όχι για τις συνηθισμένες καθημερινές ατομικές δραστηριότητες. Για την ασφαλή οδήγηση συνιστάται αποχή από το τιμόνι για μερικές ημέρες λόγω του σχετικού περιορισμού των κινήσεων του αυχένα. Η πλήρης επάνοδος στην εργασία είναι εφικτή σε μια εβδομάδα, ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χορηγηθεί αναρρωτική άδεια έως 3 εβδομάδες.


Ποιες θα μπορούσαν να είναι οι πιθανές επιπλοκές της θυρεοειδεκτομής;

Αν και οι πιθανότητες των επιπλοκών δεν μπορούν να αποκλειστούν εντελώς, η συχνότητα εμφάνισης τους σχετίζεται με το βαθμό δυσκολίας της επέμβασης και μπορεί να εκμηδενιστεί στα χέρια ενός έμπειρου και εξειδικευμένου χειρουργού του θυρεοειδούς. Συνήθως οι επιπλοκές που προκύπτουν είναι παροδικές για διάστημα ολίγων εβδομάδων, εξαιτίας της ταλαιπωρίας των λαρυγγικών νεύρων και των παραθυρεοειδών αδένων που βρίσκονται σε επαφή με τον θυρεοειδή. Σύμφωνα με την εμπειρία μας η συχνότητα των παροδικών επιπλοκών δεν υπερβαίνει το 2%, ενώ μόνιμες επιπλοκές δεν έχουν σημειωθεί στους ασθενείς μας.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στα άτομα με επαγγελματική χρήση της φωνής. Στις περιπτώσεις αυτές χρησιμοποιείται νευροδιεγέρτης για την εξασφάλιση της ακεραιότητας των νεύρων των φωνητικών χορδών.

Θεωρητικά, αυξημένες πιθανότητες επιπλοκών έχουν οι πολύ μεγάλες ή καταδυόμενες βρογχοκήλες, οι υποτροπές και ο εκτεταμένος ή παραμελημένος καρκίνος του θυρεοειδούς.


Θα χρειαστεί να ακολουθήσω κάποια θεραπεία μετά από την επέμβαση;

Ναι. Στις περισσότερες των περιπτώσεων η θυρεοειδεκτομή γίνεται ολική. Αυτό σημαίνει πως αφαιρείται όλος ο αδένας που παράγει την ορμόνη και συνεπώς πρέπει να χορηγηθεί θυροξίνη σε χάπι.

Η δοσολογία της ορμόνης είναι προσαρμοσμένη στον κάθε ασθενή και η ρύθμιση της γίνεται από τους ενδοκρινολόγους θεράποντες ιατρούς.


ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για την σωστή και ολοκληρωμένη εκτίμηση του θυρεοειδούς αδένα χρειάζονται οι παρακάτω εξετάσεις:
 

  • FT3, FT4, TSH, αντί TPO, αντί-Tg

  • Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς

  • Σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς (προαιρετικό)
     

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεξαγωγή της χειρουργικής επέμβασης είναι οι φυσιολογικές τιμές των θυρεοειδικών ορμονών.

Οι ασθενείς που είναι υπό αγωγή με κάθε είδους φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη του αίματος οφείλουν να ενημερώσουν τον ιατρό με σκοπό την έγκαιρη διακοπή ή αντικατάσταση τους.

Η τεχνική που ακολουθείται για την επέμβαση της θυρεοειδεκτομής είναι τελείως αναίμακτη. Για τον λόγω αυτό δεν θα χρειαστεί να καταθέσετε αίμα. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις με υπερμεγέθη καταδυόμενη βρογχοκήλη και με λεμφαδενικές μεταστάσεις από καρκίνωμα.


Προεγχειρητικός εργαστηριακός έλεγχος

Την προηγούμενη του χειρουργείου συμπληρώνεται το ιστορικό του ασθενούς και διεξάγεται ο παρακάτω εργαστηριακός έλεγχος:

  • Γενική αίματος και ούρων

  • Βιοχημικός έλεγχος (χειρουργική ρουτίνα)

  • Ακτινογραφία θώρακος

  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα.


Επιπλέον ειδικός έλεγχος δύναται να γίνει μετά την εκτίμηση των αποτελεσμάτων και της κατάστασης του ασθενούς.

ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ

Η αναισθησιολογική εκτίμηση γίνεται συνήθως την προηγούμενη ημέρα του χειρουργείου και ενημερώνεται ο ασθενής για τις λεπτομέρειες της αναισθησίας που θα χορηγηθεί.

Η αναισθησιολογική ομάδα αποτελείται από έμπειρους και καταξιωμένους αναισθησιολόγους ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τις παθήσεις των ενδοκρινών αδένων.

επιστροφή