Επέμβαση λεμφαδένων

Σε μερικές περιπτώσεις με καρκίνωμα του θυρεοειδούς εμφανίζονται μεταστάσεις στους τραχηλικούς λεμφαδένες και η αφαίρεση τους αποτελεί την μοναδική θεραπευτική αντιμετώπιση για την απαλλαγή από τον καρκίνου. Η ενδεδειγμένη χειρουργική επέμβαση είναι η Τροποποιημένη Ριζική Λεμφαδενεκτομή Τραχήλου, που σημαίνει αφαίρεση όλων των λεμφαδένων του τραχήλου. Η τοπική αφαίρεση επιλεκτικά των φαινομενικά διογκωμένων λεμφαδένων δεν εξασφαλίζει την ίαση του αρρώστου.

Η επέμβαση αυτή είναι η μεγαλύτερη επέμβαση που μπορεί να γίνει στον τράχηλο και είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τις λεπτομέρειες της συνηθισμένης διαδικασίας που ακολουθείται.

Οι πιο συχνές ερωτήσεις που ανακύπτουν και ενδιαφέρουν τον ασθενή είναι οι ακόλουθες:


Πόσο διαρκεί η επέμβαση;

Υπάρχουν εξατομικευμένες συνθήκες που μεταβάλουν τον βαθμό δυσκολίας της επέμβασης και σχετίζονται με την έκταση των μεταστάσεων, την ανατομική κατανομή του αρρώστου και τις προηγούμενες επεμβάσεις στον τράχηλο. Συνήθως, η επέμβαση διαρκεί γύρο στις 4 ώρες για τον καθαρισμό του κεντρικού διαμερίσματος και της πλάγιας τραχηλικής χώρας. Στους ασθενείς στους οποίους έχει προηγηθεί επέμβαση στην περιοχή, η εγχείρηση μπορεί να παρατεθεί αναλόγως.


Τι είδους αναισθησία θα πάρω;

Όλες αυτές η μεγάλες επεμβάσεις διενεργούνται υπό γενική αναισθησία. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ο απόλυτος και ασφαλής έλεγχος του ασθενούς στο χειρουργείο, καθώς και η άνεση του χειρουργού στους λεπτούς χειρισμούς στον τράχηλο.


Πόσες μέρες θα νοσηλευτώ;

Η ελάχιστη νοσηλεία είναι 5 ημέρες. Ο απαραίτητος προεγχειρητικός έλεγχος ρουτίνας γίνεται την προηγούμενη ημέρα για την έγκαιρη ρύθμιση άλλων παθήσεων. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για λίγες ημέρες αμέσως μετά το χειρουργείο.


Θα πονάω μετά την εγχείρηση;

Όλες οι εγχειρήσεις ενέχουν πόνο ή δυσανεξία σε κάποιο βαθμό. Στην λεμφαδενεκτομή του τραχήλου η ενόχληση εστιάζεται περισσότερο στον αυχένα παρά στο σημείο της επέμβασης, λόγω της υπερέκτασης του λαιμού κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Οι ενοχλήσεις αυτές υποχωρούν προοδευτικά μετά τις πρώτες ημέρες με την καθιερωμένη φαρμακευτική και φυσιοθεραπευτική αγωγή που ακολουθείται. Οι ασθενείς με γνωστό πρόβλημα στον αυχένα πρέπει να το δηλώσουν κατά την καταγραφή του ιστορικού για να ληφθεί ειδική προσοχή στο χειρουργείο και φροντίδα στην μετεγχειρητική παρακολούθηση.


Θα μου μείνει σημάδι από τα ράμματα;

Η τομή του δέρματος ακολουθεί μια καμπύλη προς το πλάι του λαιμού. Για τη συρραφή του δέρματος ακολουθείται πλαστική τεχνική με υψηλής ποιότητας ράμματα και ενδοδερμική ραφή. Το αποτέλεσμα είναι καλό αφήνοντας ένα ανεπαίσθητο γραμμικό σημάδι, με την προϋπόθεση να μην έχει ο/η ασθενής προδιάθεση στη δημιουργία υπερτροφικής ουλής ή χηλοειδούς.


Υπάρχει περιορισμός δραστηριοτήτων μετά την επέμβαση;

Όχι για τις συνηθισμένες καθημερινές ατομικές δραστηριότητες. Για την ασφαλή οδήγηση συνιστάται αποχή από το τιμόνι για μια εβδομάδα λόγω του σχετικού περιορισμού των κινήσεων του αυχένα. Η πλήρης επάνοδος στην εργασία είναι εφικτή σε μια εβδομάδα, ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χορηγηθεί αναρρωτική άδεια έως 4 εβδομάδες.


Ποιες θα μπορούσαν να είναι οι πιθανές επιπλοκές της θυρεοειδεκτομής;

Αν και οι πιθανότητες των επιπλοκών δεν μπορούν να αποκλειστούν εντελώς, η συχνότητα εμφάνισης τους σχετίζεται με το βαθμό δυσκολίας της επέμβασης και μπορεί να εκμηδενιστεί στα χέρια ενός έμπειρου και εξειδικευμένου χειρουργού των ενδοκρινών αδένων. Συνήθως οι επιπλοκές που προκύπτουν είναι παροδικές για διάστημα ολίγων εβδομάδων, εξαιτίας της ταλαιπωρίας των νεύρων του τραχήλου και των παραθυρεοειδών αδένων. Σύμφωνα με την εμπειρία μας η συχνότητα των παροδικών επιπλοκών δεν υπερβαίνει το 2%, ενώ μόνιμες επιπλοκές δεν έχουν σημειωθεί στους ασθενείς μας.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στα άτομα με επαγγελματική χρήση της φωνής. Στις περιπτώσεις αυτές χρησιμοποιείται νευροδιεγέρτης για την εξασφάλιση της ακεραιότητας των νεύρων των φωνητικών χορδών.

Θεωρητικά, αυξημένες πιθανότητες επιπλοκών έχουν οι ασθενείς με εκτεταμένο ή παραμελημένο καρκίνο του θυρεοειδούς και αυτοί που έχουν υποβληθεί σε άλλες επεμβάσεις στο τράχηλο.


Θα χρειαστεί να ακολουθήσω κάποια θεραπεία μετά από την επέμβαση;

Ο/Η ασθενής εξακολουθεί να παρακολουθείται από τους ενδοκρινολόγους θεράποντες ιατρούς για τη ρύθμιση της θυροξίνης και πιθανόν για συμπληρωματική θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο.


 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για την σωστή και ολοκληρωμένη εκτίμηση του ασθενούς χρειάζονται οι παρακάτω εξετάσεις:

  • FT3, FT4, TSH.

  • Υπερηχογράφημα τραχήλου.

  • Ολοσωματικό Σπινθηρογράφημα μετά την θυρεοειδεκτομή.

  • Αξονική ή Μαγνητική Τομογραφία τραχήλου και θώρακος.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεξαγωγή της χειρουργικής επέμβασης είναι οι φυσιολογικές τιμές των θυρεοειδικών ορμονών.

Οι ασθενείς που είναι υπό αγωγή με κάθε είδους φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη του αίματος οφείλουν να ενημερώσουν τον ιατρό, με σκοπό την έγκαιρη διακοπή ή αντικατάσταση τους.

Η τεχνική που ακολουθείται για την επέμβαση της λεμφαδενεκτομής του τραχήλου είναι τελείως αναίμακτη. Για λόγους ασφάλειας όμως θα χρειαστεί να καταθέσετε αίμα (2 φιάλες) ως παρακαταθήκη για κάθε ενδεχόμενο.

Προεγχειρητικός εργαστηριακός έλεγχος

Την προηγούμενη του χειρουργείου συμπληρώνεται το ιστορικό του ασθενούς και διεξάγεται ο παρακάτω εργαστηριακός έλεγχος:

  • Γενική αίματος και ούρων

  • Βιοχημικός έλεγχος (χειρουργική ρουτίνα)

  • Ακτινογραφία θώρακος

  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα.


 

Επιπλέον ειδικός έλεγχος δύναται να γίνει μετά την εκτίμηση των αποτελεσμάτων και της κατάστασης του ασθενούς.


ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ

Η αναισθησιολογική εκτίμηση γίνεται την προηγούμενη ημέρα του χειρουργείου και ενημερώνεται ο ασθενής για τις λεπτομέρειες της αναισθησίας που θα χορηγηθεί.

Η αναισθησιολογική ομάδα αποτελείται από έμπειρους και καταξιωμένους αναισθησιολόγους ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τις παθήσεις των ενδοκρινών αδένων.

επιστροφή