Επέμβαση επινεφριδίων

Εάν έχετε κάποιο ογκίδιο των επινεφριδίων που χρήζει χειρουργικής επέμβασης ως θεραπεία, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τις λεπτομέρειες της συνηθισμένης διαδικασίας που ακολουθείται στη διεξαγωγή της επινεφριδεκτομής.

Μολονότι υπάρχουν εξατομικευμένες συνθήκες σε κάθε ασθενή, που αφορούν τόσο τις ιδιαιτερότητες της νόσου όσο και της γενικής του κατάστασης, η πλειοψηφία των ασθενών ακολουθεί μια προκαθορισμένη ρουτίνα για την ασφαλή εκτέλεση της επέμβασης που στηρίζεται στην μακροχρόνια προσωπική και διεθνή εμπειρία.

Οι πιο συχνές ερωτήσεις που ανακύπτουν και ενδιαφέρουν τον ασθενή είναι οι ακόλουθες:


Τι είδους αναισθησία θα πάρω;

Η επινεφριδεκτομή (λαπαροσκοπικά ή ανοιχτά) διενεργείται πάντα υπό γενική αναισθησία. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ο απόλυτος έλεγχος των συστημάτων του ασθενούς κατά την ύπνωση, καθώς και η άνεση του χειρουργού στους λεπτούς χειρισμούς της περιοχής.


Μπορεί να γίνει η επέμβαση με «LASER»

Μερικοί ασθενείς κάνουν αναφορά για την επέμβαση με «laser». Ενημερωτικά οφείλω να διευκρινίσω πως οι ακτίνες laser αποτελούν ένα ακόμα τρόπο διαθερμίας μεταξύ άλλων που χρησιμοποιούνται ευρέως για την αιμόσταση των αγγείων και ενώ δεν έχουν κανένα πλεονέκτημα, συγκριτικά με τις άλλες τεχνικές, επιβαρύνουν σημαντικά το κοστολόγιο της επέμβασης. Προσωπικά χρησιμοποιώ στην επινεφριδεκτομή την τελευταίας γενιάς διαθερμία υπερήχων την οποία θεωρώ ασφαλέστερη λόγω της χαμηλής εκπομπής θερμότητας.


Πόσες μέρες θα νοσηλευτώ;

Για την λαπαροσκοπική επινεφριδεκτομή η ελάχιστη νοσηλεία είναι 48 ώρες (δύο διανυκτερεύσεις μετά το χειρουργείο). Ο απαραίτητος προεγχειρητικός έλεγχος ρουτίνας μπορεί να γίνει μερικές ώρες πριν το χειρουργείο, αλλά συνιστάται να γίνεται την προηγούμενη ημέρα για την έγκαιρη ρύθμιση τυχόν συνυπαρχόντων παθήσεων.

Στην ανοιχτή επινεφριδεκτομή με κοιλιακή τομή η νοσηλεία διαρκεί 5 έως 7 ημέρες μέχρι να επανέλθει η φυσιολογική κινητικότητα του εντέρου.

Εξαιρούνται οι ασθενείς με φαιοχρωμοκύττωμα εφόσον επιβάλλεται η νοσηλεία στην εντατική μονάδα για περίπου 2-3 ημέρες μετά το χειρουργείο.


Θα πονάω μετά την εγχείρηση;

Όλες οι εγχειρήσεις ενέχουν πόνο η δυσανεξία σε κάποιο βαθμό.

Στη λαπαροσκοπική επινεφριδεκτομή ο πόνος είναι ελάχιστος και υποχωρεί προοδευτικά μετά το πρώτο 24ωρο με την καθιερωμένη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείται. Οι μικρές τομές της επέμβασης (1εκ.) συνήθως δεν πονάνε.

Με την ανοιχτή επέμβαση ο πόνος εστιάζεται κυρίως στο χειρουργικό τραύμα και διαρκεί μερικές μέρες με προοδευτική βελτίωση.

Οι ασθενείς με παθήσεις της σπονδυλικής στήλης πρέπει να το δηλώσουν κατά την καταγραφή του ιστορικού για να ληφθεί ειδική προσοχή στο χειρουργείο και φροντίδα στην μετεγχειρητική παρακολούθηση.


Θα μου μείνει σημάδι από τα ράμματα;

Η λαπαροσκοπική επινεφριδεκτομή διεξάγεται μέσω 3 ή 4 τομών του 1 εκ. απ’ όπου εισέρχονται τα λαπαροσκοπικά εργαλεία, με αποτέλεσμα τα σημάδια να είναι του 1 εκ.. Στην ανοιχτή επινεφριδεκτομή η ουλή έχει μήκος 15-20εκ. και για τη συρραφή του δέρματος ακολουθείται πλαστική τεχνική με υψηλής ποιότητας ράμματα και ενδοδερμική ραφή.


Υπάρχει περιορισμός δραστηριοτήτων μετά την επέμβαση;

Μετά από λαπαροσκοπική επινεφριδεκτομή δεν υπάρχει περιορισμός για τις συνηθισμένες καθημερινές ατομικές δραστηριότητες. Για την ασφαλή οδήγηση συνιστάται αποχή από το τιμόνι για μια εβδομάδα λόγω του σχετικού περιορισμού των κινήσεων. Η πλήρης επάνοδος στην εργασία είναι εφικτή σε μια εβδομάδα, ενώ αναρρωτική άδεια μπορεί να χορηγηθεί για 2 έως 4 εβδομάδες.

Μετά από ανοιχτή επινεφριδεκτομή οι δραστηριότητες είναι περιορισμένες για ένα τρίμηνο προς αποφυγή μετεγχειρητικών κηλών.


 

Ποιές θα μπορούσαν να είναι οι πιθανές επιπλοκές της επινεφριδεκτομής;

Η πιθανότητα εμφάνισης κάποιας επιπλοκής δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς και σχετίζεται άμεσα με το βαθμό δυσκολίας της επέμβασης.

Θεωρητικά, αυξημένες πιθανότητες χειρουργικών επιπλοκών έχουν οι ασθενείς με μεγάλο όγκο, με κακοήθεια και οι επιβαρημένοι ασθενείς με χρόνια νοσήματα (Cushing) ή σοβαρή υπέρταση (φαιοχρωμοκύττωμα).

Οι ασθενείς με φαιοχρωμοκύττωμα πρέπει να ακολουθήσουν ειδική φαρμακευτική προετοιμασία πριν την επέμβαση για να αποφευχθούν οι σοβαρές συνέπειες της υπέρτασης κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.


Θα χρειαστεί να ακολουθήσω κάποια θεραπεία μετά από την επέμβαση;

Όχι στις περισσότερες των περιπτώσεων. Θεραπεία για μερικούς μήνες χρήζουν οι ασθενείς με σύνδρομο Cushing και σε μερικές περιπτώσεις με λειτουργικό όγκο και υπέρταση.

Η δοσολογία της κορτιζόνης και των αντιυπερτασικών φαρμάκων είναι προσαρμοσμένη στον κάθε ασθενή και η ρύθμιση της γίνεται από τους ενδοκρινολόγους και παθολόγους θεράποντες ιατρούς.


 

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οι ασθενείς που είναι υπό αγωγή με κάθε είδους φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη του αίματος οφείλουν να ενημερώσουν τον χειρουργό τους με σκοπό την έγκαιρη διακοπή ή αντικατάσταση τους.

Παρά το ότι η τεχνική που ακολουθείται για την επέμβαση της επινεφριδεκτομής (λαπαροσκοπικά ή ανοιχτά) είναι τελείως αναίμακτη, δεν παύει να είναι μια βαριά και δύσκολη επέμβαση δίπλα σε μεγάλα και σημαντικά αιμοφόρα αγγεία. Για το λόγο αυτό θα χρειαστεί να καταθέσετε 3 φιάλες αίμα ως παρακαταθήκη για κάθε ενδεχόμενο αιμορραγίας.


Προεγχειρητικός εργαστηριακός έλεγχος

Την προηγούμενη του χειρουργείου συμπληρώνεται το ιστορικό του ασθενούς και διεξάγεται ο παρακάτω εργαστηριακός έλεγχος:

  • Γενική αίματος και ούρων

  • Βιοχημικό (χειρουργική ρουτίνα)

  • Ακτινογραφία θώρακος

  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα.


 

Επιπλέον ειδικός έλεγχος δύναται να γίνει μετά την εκτίμηση των αποτελεσμάτων και της κατάστασης του ασθενούς.


ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ

Η αναισθησιολογική εκτίμηση γίνεται την προηγούμενη ημέρα του χειρουργείου και ενημερώνεται ο ασθενής για τις λεπτομέρειες της αναισθησίας που θα χορηγηθεί.

Η αναισθησιολογική ομάδα αποτελείται από έμπειρους και καταξιωμένους αναισθησιολόγους ιδιαίτερα εξοικειωμένους με τις παθήσεις των ενδοκρινών αδένων.

επιστροφή